Onvoldoende vrijwilligers, terugloop in ledental, onvoldoende financiële middelen, agressie langs de lijn, gebrek aan structuur, geen opvolging, verlies van privéleven. Het zijn enkele voorbeelden van vraagstukken waar verenigingsbestuurders mee worstelen en waar u wellicht ook tegenaan loopt.
Besturen met een visie richt zich op de groei en ontwikkeling van amateursportverenigingen. De grondgedachte van Besturen met een visie is dat als bestuurders in hun kracht komen en hun werk goed doen ze sterkere en leukere verenigingen creëren. Professionele ontwikkeling en groei van bestuurders leidt tot krachtigere verenigingen. Besturen betekent richting geven aan de vereniging, een koers uitzetten en op basis van deze koers beslissingen nemen om uiteindelijk zo dicht mogelijk bij een vooraf bepaalde stip op de horizon te komen. Dit klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk lastig zijn.
Het traject Besturen met een visie
Voor veel mensen is het niet duidelijk wat besturen van een sportvereniging nu eigenlijk inhoudt. Het traject Besturen met een visie biedt bestuurders inzichten en werkwijzen om zaken slimmer aan te pakken. Door theorie over organisaties en management te koppelen aan de eigen praktijk krijgen bestuurders bruikbare handvatten. Het uitwisselen van eigen ervaringen en deze tevens met medebestuurders delen, geeft richting aan oplossingen.
Besturen met een visie opgebouwd uit vijf bijeenkomsten van drie uur. Hierin volgen we het hiernaast aangegeven beleidsproces.
Het traject duurt in totaal 4-6 maanden. Besturen met een visie heeft het meeste effect als er 3-5 verenigingen deelnemen, waarbij elke vereniging vertegenwoordigd is door minstens twee bestuurders. Tijdens het traject creëren de deelnemers een goed onderbouwde visie voor hun vereniging. Vervolgens benoemen ze de belangrijke thema’s die opgepakt moeten worden om dit perspectief waar te maken. Daarnaast ontwikkelen de bestuurders handvatten hoe dat te doen in de praktijk.
Besturen met een visie wordt veelal via sportservicepunten, gemeenten of bonden aangeboden aan verenigingen. Het is inmiddels een beproefd concept en binnen diverse gemeenten en bonden onderdeel van het dienstverleningsaanbod. Het traject Besturen met een visie kan ook op maat worden ontwikkeld.
Het boek Besturen met een visie
Het boek `Besturen met een visie` helpt bestuurders en sportprofessionals om zichzelf en hun verenigingen verder te ontwikkelen. De grondgedachte van Besturen met een visie is dat als bestuurders in hun kracht komen en hun werk goed doen, sportverenigingen als vanzelf beter gaan functioneren.
Het boek is tot stand gekomen op basis van jarenlange ervaringen bij honderden sportverenigingen in Nederland. De auteur Daniel Klijn leidt de lezer op toegankelijke en energieke wijze langs veelvoorkomende thema’s die spelen bij verenigingen. De oplossingen die hij aandraagt zijn logisch, hanteerbaar en goed toe te passen bij de ontwikkeling van uw sportclub.
Bestellen? Het boek is te verkrijgen via bol.com.
Meer informatie en interesse
Het traject Besturen met een visie wordt opgesteld in samenspraak met de bond, gemeente of lokaal servicepunt. Als zij Besturen met een visie nog niet in hun ondersteuningsaanbod hebben opgenomen, kunt u uw contactpersoon bij de bond, gemeente of servicepunt attenderen op Besturen met een visie. Via het programma “Naar een veiliger sportklimaat” wordt via bonden een versnelde cursus Besturen met een visie aangeboden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@brug8.nl of 010-8467897.
Besturen met een visie is een trainingstraject specifiek voor verenigingsbestuurders. Besturen betekent richting geven aan de vereniging, een koers uitzetten en op basis van deze koers beslissingen nemen om uiteindelijk zo dicht mogelijk bij een vooraf bepaalde stip op de horizon te komen.
Maatschappelijk Besturen gaat een stap verder. Met ambitieuze verenigingen wordt er nagedacht over de rol die zij willen spelen in de wijk en welke mogelijkheden tot participatie in (maatschappelijke) projecten er zijn voor de club. Deelname aan het traject zorgt voor een levendige, stabiele sportvereniging met een maatschappelijk karakter.
Veel verenigingsbestuurders worstelen met de vraag hoe zij de club in beweging kunnen krijgen. Ze hebben een duidelijke stip op de horizon en de ambitie om de vereniging verder te ontwikkelen. Het blijkt echter steeds lastiger om leden bij het beleid te betrekken. Het traject Leiderschap & Dialoog helpt in het creëren van de gewenste beweging.
Veel verenigingsbestuurders worstelen met de vraag hoe zij hun (bestuurlijk) kader kunnen verjongen en kunnen aanvullen. Veel jongeren weten echter niet wat het besturen van een vereniging precies inhoudt. Tijdens het talentprogramma modern besturen gaan jongeren op zoek naar de manier waarop de sport zich het beste kan organiseren en hoe zij daar iets in […]
Verenigingen zijn niet alleen een plek waar men samen sport, maar ook dé plaats in de wijk waar mensen elkaar ontmoeten. Het is voor verenigingen dan ook van groot belang om in te zetten op een klimaat waar men zich thuis voelt. Het traject ‘Thuis op de club’ biedt bestuurders handvatten om actief op thuisgevoel […]
Inspiratiesessies en workshops worden ingezet om op een inspirerende en aantrekkelijke manier kennis te maken met het gedachtegoed van Besturen met een visie, maatschappelijk besturen of trends en ontwikkelingen in de sport. Daarnaast kunnen wij ook andere bijeenkomsten begeleiden of een dagvoorzitterschap aanbieden.
De Opleiding tot buurtsportontwikkelaar is speciaal ontwikkeld voor een bijzondere beroepsgroep: buurtsportcoaches (of combinatiefunctionarissen). Zij spelen een grote rol in de wijk en hebben als verbinder tussen sport, zorg, welzijn, cultuur en onderwijs een belangrijke functie voor onze samenleving. Een belangrijke, maar ook ingewikkelde taak. De veelal jonge en enthousiaste buurtsportcoaches hebben daarom een grote […]
Trainingstraject specifiek voor verenigingsondersteuners. Professionals verwerven de vaardigheden die horen bij de rol van ondersteuner. Het specifieke van de sportvereniging komt uitgebreid aan bod in de context van het besturen van een club, externe omgeving van de club, strategisch management en marketing. Daarnaast maakt de cursist uitgebreid kennis met alle facetten van het adviesproces.
Sport is emotie en dat kan soms uit de hand lopen. Voor succesvol onderhandelen bestaat geen gouden sleutel, maar er is een sportieve oplossing voor de sport, waarbij gezocht wordt naar een win-win situatie, die niet alleen gaat over winnen of verliezen.
Een conflict ontstaat niet zomaar. Ieder conflict ontwikkelt zich in fases van escalatie. De goede dialoog ontbreekt, er ontstaat vijandigheid of er is zelfs helemaal geen dialoog. In al deze fases is begeleiding in het proces mogelijk. Via coaching van de strijdende partijen tot en met mediation.
De vitaliteitsscan is een scan voor gemeenten om inzicht te krijgen in de stand van zaken bij sportverenigingen in de desbetreffende gemeente. Op deze manier weet de gemeente wat er speelt en kunnen ze gericht verenigingen ondersteunen met het verenigingsaanbod.
Een visieavond wordt ingezet bij een vereniging die eens uitgebreid wil stilstaan bij de kant die zij op wil. Tijdens de bijeenkomst(en) denken leden, vrijwilligers, ouders en bestuursleden samen na over hun sportvereniging en hoe die er over drie of vier jaar uitziet.